Rijbewijs 75-plusser tijdelijk met maximaal 1 jaar verlengd

27 nov 2019
Nieuws

De geldigheid van het rijbewijs voor 75-plussers wordt vanaf 1 december met maximaal 1 jaar verlengd. Dat schreef minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer.

Dit is een tijdelijke maatregel
Door deze maatregel mogen bestuurders van 75 jaar tot maximaal 1 jaar na het verlopen van het rijbewijs blijven rijden met hun huidige rijbewijs. Bij het CBR ontstaat zo tijd en ruimte om voorrang te geven aan de mensen die zich vanwege een medische aandoening bij het CBR melden. Ook is er zo meer tijd om de rijgeschiktheid van examenkandidaten te beoordelen.

Er gelden wel een aantal spelregels
Het CBR moet van deze 75-plussers wel een gezondheidsverklaring krijgen vóórdat het rijbewijs verlopen is. In het belang van de verkeersveiligheid geldt de regeling niet als het rijbewijs door een medische achtergrond korter dan 5 jaar geldig is. Ook 75-plussers waarvan het rijbewijs is ingevorderd, ingehouden of geschorst, vallen niet in deze regeling.

Registratie in het Rijbewijsregister
De 75-plussers houden hun huidige rijbewijs. De RDW plaatst in het Rijbewijsregister een code bij het rijbewijs. Aan deze code is te zien dat de bestuurder onder de nieuwe tijdelijke regeling valt. 

Verzekeringsdekking bij Avéro Achmea
Voldoen 75-plussers aan de spelregels van deze regeling? Dan is er sprake van een in Nederland geldig rijbewijs. Er is dus ook dekking onder de polis. Verzekerden die de grens overgaan, zijn bij Avéro Achmea ook verzekerd. Het in Nederland geldige rijbewijs beschouwen wij ook als geldig in het buitenland.

Let op! De regeling geldt niet voor het buitenland
Ondanks dat wij dekking bieden, mogen deze 75-plus bestuurders niet in het buitenland rijden omdat hun rijbewijs daar niet geldig is. Doen zij dat wel? Dan is de kans op een boete vanwege rijden met een verlopen rijbewijs groot. En die boete kan verder oplopen vanwege rijden zonder geldige verzekering. Een bestuurder zonder geldig rijbewijs gaat volgens de buitenlandse regelgeving tenslotte onverzekerd de weg op.

Onze eerdere coulanceregeling vervalt
Er geldt vanaf 1 december tijdelijk een nieuwe regeling. De coulanceregeling waarover wij schreven in onze nieuwsbrief van augustus vervalt daarmee.

Bron: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat