Masterclass Lean Management: dáár valt winst te behalen

21 okt 2019
Nieuws

Verspillingen detecteren, elimineren en interne processen verbeteren. Dit zijn in een notendop de vaardigheden die deelnemers leren tijdens de 2-daagse Masterclass Lean Management van Voorzie en Nyenrode Business Universiteit.

De Masterclass combineert 2 dagen lang de theorie van lean werken met het opdoen van praktische ervaring. Hierbij blijft de theorie beperkt tot korte verdiepende toelichtingen op de opdrachten die daarna volgen. Want ‘zelf doen’ is de kracht van deze Masterclass. 

Winst behalen in alledaagse processen
“Het gaat vooral om bewustwording door te dóen”, licht Mastertrainer Edwin Vos een tipje van de sluier op. “Wie met een open blik naar zijn onderneming kijkt, zal zien dat er in heel alledaagse processen al veel winst valt te behalen. In tijd en service. Denk bijvoorbeeld aan het verkorten van wachttijden voor klanten. Of aan het efficiënter inrichten van werkplekken zodat medewerkers snel alles bij de hand hebben.”

Opdrachten uitvoeren in simulatieomgeving
De simulatieomgeving van het Nyenrode Lean Institute is het kloppende hart van de Masterclass. Hier bootsen deelnemers eerst een fabrieksomgeving na waar vliegtuigonderdelen worden geproduceerd. Daarna doen ze hetzelfde in een bankomgeving. Edwin: “Tijdens deze simulaties gaan ze aan de slag met opdrachten. Dan ervaren ze welke verspillingen er – ongemerkt – insluipen in het dagelijks werk. Hoeveel tijd er onnodig verstrijkt met wachten op collega’s. Hoeveel tijd ‘overbewerking’ kost terwijl de klant daar niet eens om heeft gevraagd. Of hoeveel tijd u weggooit met zoeken in een te grote of onoverzichtelijke voorraad.”

‘U moet blijven verbeteren’ 
De Masterclass voorziet ook in handreikingen voor verbetering. Verder krijgen deelnemers tips over  het vastleggen en borgen van verbeteringen. “Belangrijk, want het succes van lean werken zit hem in lean blíjven werken. Continu verbeteren moet een 2e natuur zijn voor wie de concurrentie achter zich wil laten.” 

Meer weten over de Masterclass Lean Management van Voorzie en Nyenrode Business Universiteit? Klik hier.