Lidwien Suur bij uitreiking AM 75 topvrouwen: “Ik ben voor een vrouwenquotum”

24 mrt 2020
Nieuws

Al 6 keer eerder maakte AM de lijst met de invloedrijkste vrouwen in de Nederlandse verzekeringswereld. Hoogste nieuwkomer in de top 10 is Lidwien Suur, die sinds september 2019 in de RvB van Achmea zit. Zij staat op de 3e plaats. Lidwiens collega-bestuurder Bianca Tetteroo van de RvB van Achmea mag zich voor de 5e keer op rij lijstaanvoerder van de AM 75 topvrouwen noemen.

Hart voor de vrouwenzaak
Op 5 maart zette AM de top 10 topvrouwen in het zonnetje tijdens het event AM vrouwen bij DAS in Amsterdam. Lidwien Suur sprak daar over diversiteit en inclusie: “Als we even kijken naar de afgelopen 50 tot 100 jaar, dan werden er heel veel vrouwen niet aangenomen omdat ze een vrouw waren. Ik ben daarom voor een vrouwenquotum: je wordt gedwongen om beter te zoeken.”

Verander het systeem, niet de vrouwen
Diversiteit is geen exclusief vraagstuk voor organisaties liet Lidwien in haar presentatie weten. Lidwien: “We hebben ook als maatschappij een grote opgave om een betere balans te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan goedkopere kinderopvang en aan beter vaderschapsverlof. Achmea zet al goede stappen met bijvoorbeeld het geboorteverlof voor partners.”

Aandacht blijft nodig
Sinds Lidwien Suur in de Raad van Bestuur zit, behoort Achmea tot het selecte gezelschap van 8,5% van de grote ondernemingen die voldoen aan de wettelijke eis van minimaal 30% vrouwen in de RvC en RvB. “Een mooie mijlpaal, maar aandacht blijft nodig”, vindt Lidwien. “De gerichte aanpak van de afgelopen jaren heeft ervoor gezorgd dat het aandeel vrouwen licht groeit, maar we zijn er nog niet. Ook binnen de verschillende managementlagen streven we naar minimaal 30%. Bovendien gaat diversiteit niet alleen maar over vrouwen.”

Een diverse organisatie leidt tot betere prestaties
Naast meer vrouwen in de top, wil Achmea ook op andere manieren meer divers en inclusief zijn. “We willen we een afspiegeling zijn van de maatschappij en we vinden het belangrijk en eerlijk om iedereen een gelijke kans te geven op de arbeidsmarkt. Naast eerlijk is het ook slim. Diverse teams zijn innovatiever en leiden tot betere klantbediening.”

Lef hebben om het anders te doen
Diversiteit gaat niet alleen over het verschil tussen mannen en vrouwen. Maar ook over bijvoorbeeld verschil in culturele achtergrond, leeftijd, geaardheid en arbeidsbeperking. Inclusie gaat over het respecteren en waarderen van die verschillen, dat iedereen zich welkom voelt bij Achmea. Het een kan niet zonder het ander. En zoals Lidwien ook benadrukte in haar presentatie: “Het is geen zaak voor vrouwen of andere groepen die in de minderheid zijn, het is een breed maatschappelijk vraagstuk. En het gaat niet vanzelf. Het vraagt om een gerichte aanpak en aandacht. Aandacht om nieuwsgierig te zijn, door te vragen en lef te hebben om het anders te doen.”

Bron: Achmea