Hoge Raad maakt einde aan slapende dienstverbanden

26 nov 2019
Nieuws

Werkgevers mogen langdurig zieke medewerkers niet in dienst houden om te voorkomen dat ze hen een ontslagvergoeding moeten betalen. De Hoge Raad zegt dat dit soort 'slapende dienstverbanden' niet zijn toegestaan.

Slapend dienstverband omdat werkgevers niet willen betalen
Arbeidsongeschikten kunnen na 2 jaar ziekte aan hun werkgever vragen om ontslag. Die moet hen dan een transitievergoeding betalen. Deze ontslagvergoeding kan afhankelijk van maandsalaris en dienstjaren oplopen tot zo'n € 80.000.

Sommige werkgevers weigeren mee te werken en houden de medewerker in dienst. Zo hoeven ze geen transitievergoeding te betalen en ook geen salaris. De medewerker zit tenslotte thuis met een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Zodra de medewerker de pensioenleeftijd bereikt, stopt het dienstverband automatisch. Dan vervalt ook het recht op een ontslagvergoeding. Duizenden mensen hebben volgens vakbonden en juristen zo'n slapend dienstverband en stappen steeds meer naar de rechter.

Werkgevers krijgen compensatie
Vanaf april kunnen werkgevers bij UWV de ontslagvergoeding voor zieke medewerkers terugvragen. Daarom zegt de Hoge Raad dat het argument dat ze op kosten worden gejaagd niet meer opgaat. Ook is volgens de hoogste rechter van Nederland duidelijk dat de wetgever met de compensatieregeling van slapende dienstverbanden af wil.

Bron: NOS