Het aantal diefstallen van voertuigen vlakt af

27 aug 2019
Nieuws

In het 1e half jaar van 2019 daalde het aantal gestolen personenauto’s maar licht ten opzichte van 2018. Er werden 3.606 auto’s gestolen, tegen 3.642 in dezelfde periode van 2018. Ook het aantal diefstallen van andere voertuigen daalt licht. Alleen brom- en snorfietsen worden fors meer gestolen: +12,8%.

Diefstal van personenwagens van 3 jaar of jonger neemt toe
Opvallend is dat de diefstal van jonge voertuigen met 12% toenam. De diefstal van 2 jaar oude voertuigen steeg met 38,7% het meest. En dan zijn de Audi A1 en de Fiat 500 het meest in trek. De VW Golf en de Polo worden, ondanks forse daling, nog steeds het meest gestolen. De diefstal van hybride voertuigen bleef nagenoeg gelijk, waarbij Toyota en Lexus bij dieven het meest populair zijn. De Mercedes Vito en Sprinter en de VW Transporter zijn bij elkaar goed voor 58% van de gestolen lichte bedrijfswagens. Bijna 50% van de motorfietsen wordt gestolen in Amsterdam en in Den Haag.

Terugvindpercentage stijgt licht
Het totale aantal voertuigen dat op de 1e dag wordt teruggevonden, is wederom licht gestegen van 34,4% naar 36,6%. Het versnelde aangifteproces bewijst daarmee blijvend zijn toegevoegde waarde. Opvallend is dat voertuigen die een grote diefstalstijging laten zien, een laag terugvindpercentage hebben: bij de Audi A1 is dit 16% en bij de Fiat 500 maar 15%. Van gestolen Harley Davidsons wordt maar 5,3% teruggevonden.

"De diefstaltoename van jonge voertuigen toont de georganiseerdheid van de autodieven aan en dus blijft aandacht voor preventie en intensieve samenwerking bij de opsporing essentieel", zegt Hendrik Steller, Manager van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit.

Bron: Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit