Elektrakeuring bij branddekking veelgestelde vragen

10 aug 2020
10 minuten
Nieuws

Vanaf augustus passen wij de clausule ‘elektrakeuring bij branddekking’ aan. Per 4 augustus vervalt Clausule 8084 bij mutatie en prolongatie van een polis.

Kan de NEN 3140 inspectie in combinatie met een SCIOS Scope 10 inspectie worden uitgevoerd?
Ja, dat kan. Veel inspectiebedrijven bieden combinatie inspecties aan. De SCIOS Scope 10 inspectie wordt dan uitgebreid met een module NEN 3140. Keurt en herstelt je klant zijn installatie volgens de richtlijnen van NEN 3140? Dan voldoet hij voor de elektrische installatie aan de Arbowet. Hij voldoet ook aan de Arbowet als hij kiest voor een uitbreiding met een module van de SCIOS Scope 8 inspectie. 

Kan de NEN 3140 inspectie in combinatie met een SCIOS Scope 8 inspectie worden uitgevoerd?
Dat is niet nodig. Een SCIOS Scope 8 inspectie voldoet ook aan de richtlijnen van een NEN 3140 inspectie.

Is er voldoende inspectiecapaciteit beschikbaar?  
De SCIOS Scope 10 inspectie en de SCIOS Scope 8 inspectie mogen door veel inspectiebedrijven worden uitgevoerd. U vindt een overzicht van alle gecertificeerde inspectiebedrijven op de website van het SCIOS. Heeft het inspectiebedrijf van uw voorkeur geen capaciteit? Dan biedt het overzicht van de SCIOS voldoende andere mogelijkheden.

Geldt de verplichte elektra inspectie ook voor zonnepaneleninstallaties?
Sommige onderdelen van de zonnepaneleninstallatie kunnen als onderdeel van SCIOS Scope 10 worden geïnspecteerd. Dit is afhankelijk van het risico op het bedrijf. Bijvoorbeeld wanneer een omvormer als grootste risico voor het bedrijf wordt gezien. 
De zonnepaneleninspectie wordt nu gedaan conform NEN1010 2015 / NEN-EN-IEC 62446. Er wordt nu een specifieke inspectie voor zonnepaneleninstallaties ontwikkeld, de SCIOS Scope 12. Deze inspectie kan worden gecombineerd met een SCIOS Scope 10 inspectie.