Eerste certificaten Premaster Risicomanagement ‘de Ruimtemakers’ uitgereikt

31 okt 2016
5 minuten
Nieuws

Woensdag 26 oktober namen de eerste 17 afgestudeerden van de premaster Risicomanagement ‘de Ruimtemakers’ hun certificaat in ontvangst op het hoofdkantoor van Achmea in Zeist. Onder hen waren financieel adviseurs van Meeús, IAK, Kendall Mason, Summa Adviesgroep, Scharenborg Bedrijfsverzekeraars en Risicobalans. Samen met verschillende risicodeskundigen van Achmea en enkele gemeentes vormden zij een mooie mix van mensen die de volgende stap willen maken in risicomanagement.

Zo was Elize Capel (IAK) op zoek naar een praktische manier van risicomanagement: “Waarbij niet alleen maar vinkjes gezet hoeven te worden.” Edwin Onderstal (Kendall Mason) deed deze premaster vooral om persoonlijke te groeien: “De veranderende markt vraagt om nieuwe inzichten. De Ruimtemakers biedt zulke inzichten.” De premaster deed Edwin beseffen dat al je waarnemingen subjectief en relatief zijn. Elize geeft aan: “Vooral aan de onderdelen Storytelling en Procesfacilitatie met de dialoogkaart heb ik enorm veel gehad.”

Op de vraag wat ze met de opgedane kennis gaat doen, antwoordt Elize: “Ik ben mijn klanten bewust aan het maken dat risico’s meer zijn dan alleen verzekerbare risico’s. En dat je de medewerkers erbij moet betrekken om alle risico’s in beeld te krijgen.” Edwin gaat nog een stap verder: “In 2017 start ik een organisatieadviesbureau. Daarmee wil ik mezelf vooral toeleggen op het helder definiëren van de doelstellingen en strategie van de klant. Ik heb in de premaster gemerkt dat organisaties daar vaak onbewust onbekwaam in zijn. Je kunt veel onduidelijkheid wegnemen door de onderstroom te onderzoeken. En door periodiek de kansen en belemmeringen in kaart te brengen die invloed hebben op de doelstellingen.”

Alle deelnemers startten afgelopen mei met deze premaster van Avéro Achmea (de Ruimtemakers) en Universiteit Twente (UTwente). Een innovatief programma waarbij de dialoog met directie én medewerkers van de klant over het identificeren, analyseren en aanpakken van risico’s centraal staat. Ter afronding van de premaster moesten de deelnemers een eindopdracht schrijven. Op 14 september en 14 oktober verdedigden zij deze allen met succes voor een jury van UTwente. Het behaalde certificaat biedt een accreditatie om de Master Risicomanagement aan UTwente te kunnen volgen. En natuurlijk kan de opgedane kennis direct in de praktijk worden toegepast.