Nieuw model diefstalrisico auto's 

Nieuws

CCV ontwikkelt nieuw model om auto’s in te delen op diefstalrisico

27 jan 2021 4 minuten

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) ontwikkelde onlangs een nieuwe risicoklasseindeling voor voertuigdiefstal. Op basis van 28 kenmerken kan van een specifieke auto worden bepaald hoe groot het diefstalrisico is: laag, gemiddeld, hoog of zeer hoog. Zo kunnen verzekeraars beter afstemmen of aanvullende beveiliging noodzakelijk is.

De totstandkoming van het nieuwe model gebeurde in samenspraak met het Verbond van Verzekeraars, KIWA en de Branchevereniging Voertuigbeveiliging (BVB). Hoe verzekeraars het model exact inzetten is aan henzelf. Het CCV adviseert om vanaf een gemiddeld diefstalrisico een auto te laten beveiligen met het Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging. Bij Avéro Achmea moeten we nog vaststellen hoe we de nieuwe risicoklasseindeling gaan toepassen.

Zelfde type, andere uitvoering, verschillend risico

Volgens een woordvoerder van CCV gaat het nieuwe model verder dan wat er voorheen mogelijk was met de voertuigcriminaliteitsdata. Zo is het bijvoorbeeld eenvoudiger om onderscheid te maken tussen diefstalrisico’s van hetzelfde type auto in een andere uitvoering. Een gewone Volkswagen Golf wordt bijvoorbeeld minder vaak gestolen dan de GTI-versie.

Beschikbaar voor verzekeraars, volmachten en adviseurs
Verzekeraars, intermediairs en volmachten die werken met Audascan 360 kunnen met de standaard kentekencheck het risico op diefstal van een auto inzien. Adviseurs die Audascan niet hebben, kunnen via het informatieportaal van Solera het diefstalrisico van een auto achterhalen.

Bron: CCV

Ook interessant voor u