2 op de 3 kentekens nog niet bij ons bekend

Nieuws

2 op de 3 kentekens van landbouwvoertuigen nog niet bekend bij verzekeraar

17 jan 2022 1 minuut

Van de ongeveer 450.000 (land)bouwvoertuigen die tot nu toe geregistreerd zijn, moeten 290.000 trekkers en rijdend werkmaterieel een verzekering hebben. Voor (land)bouwaanhangwagens is dat niet nodig. Van slechts 85.000 stuks is de verzekering bekend bij de verzekeraar en dus ook bekend in het verzekeringsregister van de RDW. De verzekeringsplicht geldt niet als het voertuig geschorst is.

Kenteken doorgeven is verplicht
Vanaf 1 januari 2022 mogen trekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS) en hun getrokken materieel alleen nog de weg op als ze bij de RDW geregistreerd zijn. Die eerste 2 groepen moeten ook een WA-verzekering hebben. Verzekerden moeten hun kenteken en meldcode zelf doorgeven aan hun verzekeraar. Dat kan de RDW niet doen, omdat zij niet weten of een voertuig verzekerd is. 

Doorgeven is heel makkelijk
De eigenaar kan zelf controleren of het voertuig bij de RDW als verzekerd geregistreerd is via de kentekencheck. Kijk vervolgens onder ‘Status van het voertuig’ bij ‘WAM verzekerd’. Geven eigenaren het kenteken niet of te laat door? Dan riskeren zij een boete van €400. Meer over de regels voor (land)bouwvoertuigen vindt u op de website van de RDW.

Bron: RDW

Ook interessant voor u