"Als bedrijf heb je geen keuze, je moet mee"

21 dec 2017

Digitalisering

Digitalisering is een term waar de verzekeringsbranche vandaag de dag eigenlijk niet meer omheen kan. Door gebruik te maken van de technologie kan er vele malen efficiënter gewerkt worden, blijft er tijd over voor meer aandacht voor de klant en wordt er een hoop geld bespaard. Bob de Wit, hoogleraar Strategisch Leiderschap op Nyenrode Business Universiteit, bespreekt 3 technologische mogelijkheden voor digitalisering.

Blockchain: een online database dat alle transacties bijhoudt
Blockchain is een nieuwe technologie die niet onderschat mag worden. Door het in te zetten als een digitaal contract, zorgt het ervoor dat alle aangesloten partijen in de block realtime inzicht hebben in de juiste gegevens. Iedereen die ermee te maken heeft, kan er op elk moment bij, het is foutloos en er gaat nooit informatie verloren. Bob de Wit voorspelt dat het de kosten in ketens met 90% doet afnemen. ‘Blockchains maken het hele transactieproces tussen partijen en ketens enorm efficiënt.’

Kunstmatige intelligentie imiteert denkvermogen van de mens
Een andere mogelijkheid voor digitalisering is kunstmatige intelligentie waarmee machines, software en apparaten zelfstandig problemen kunnen oplossen. Het denkvermogen van de mens wordt hiermee geïmiteerd. Deze robots hebben de mogelijkheid zelfstandig beslissingen te nemen en te leren. Een voorbeeld is dat met kunstmatige intelligentie grote aantallen contracten supersnel gescand kunnen worden en de opgeleverde informatie secuurder, efficiënter en meer objectief is gebleken.