puzzelstukjes

Contract Zekerheid voor een optimaal prolongatieproces

Coassurantie

Contract Zekerheid: meer over het proces, successen en uitdagingen

4 okt 2023 3 minuten

Het programma Contract Zekerheid van het VNAB is eind vorig jaar van start gegaan. Met als belangrijkste doel het prolongatieproces optimaliseren, de verzekerbaarheid stimuleren en daarmee de klanttevredenheid verhogen. De werkgroep leden Marianne, Noortje en Paul vertellen u er graag meer over.

Marianne van Aanholt
Marianne van Aanholt
Wat is jouw functie en rol geweest binnen de werkgroep Contract Zekerheid?
Als underwriter Aansprakelijkheid heb ik voor de prolongatie 2023 ervoor gezorgd dat alle bekende gegevens alvast gevuld konden worden in het Contract Zekerheid-format. Door bestanden te combineren zijn alle (in onze systemen) aanwezige polis- en schadegegevens toegevoegd. Dit maakt het behandelen van de prolongaties een stuk makkelijker. Met deze ervaring konden we het Contract Zekerheid-format voor de prolongatie 2024 voor alle teams eenvoudig inrichten.

Hoe ervaar je het proces rondom Contract Zekerheid tot nu toe?
De nieuwe Contract Zekerheid werkwijze geeft voor ons als verzekeraar vooral duidelijkheid over de verwachtingen. Alleen als alle marktpartijen deze werkwijze omarmen, zal het efficiënter zijn. Zodra wij binnen Avéro Achmea het Contract Zekerheid-format kunnen koppelen aan onze bedrijfsprocessen en doelstellingen, zal het ook een werkbesparing opleveren.

Waar zie je successen en uitdagingen?
Ik denk dat we al mooie stappen hebben gemaakt. Op basis van onze ervaringen ga ik ervan uit dat we het in 2024 nog verder kunnen verbeteren.


Noortje van Gestel 
Noortje van Gestel
Wat is jouw functie en rol geweest binnen de werkgroep Contract Zekerheid?

Mijn functie is underwriter Brand en ik heb gezorgd voor de uitrol van Contract Zekerheid binnen het Brand team.

Hoe ervaar je het proces rondom Contract Zekerheid tot nu toe?
Het interne proces vanuit Achmea is duidelijk en goed werkbaar. Alle collega’s weten wat ze moeten doen en werken goed samen. Hierdoor worden opzeggingen tijdig en volledig volgens de methode vanuit Contract Zekerheid verstuurd. Vanuit enkele makelaars ontvang ik ook feedback op ons Excel bestand met opzeggingen en continuatievoorstellen volgens deze afgesproken methode. Jammer dat veel makelaars dit nog niet doen. Zij reageren per relatie op een opzegging of een continuatievoorstel. Dit betekent dat wij hier helaas geen compleet overzicht van hebben. 

Waar zie je successen en uitdagingen?
Eén van de successen is het op een duidelijke manier versturen van de opzeggingen en continuatievoorstellen. Daarnaast zorgt het op tijd communiceren van het contour en definitieve beleid voor veel duidelijkheid over het prolongatieproces. De uitdaging is dat iedereen volgens het Contract Zekerheid proces gaat werken. Zodat het ons als verzekeraar een goed inzicht geeft.Paul Littooij
Wat is jouw functie en rol geweest binnen de werkgroep Contract Zekerheid?
Als acceptant Transport en door mijn kennis van de beursprocessen had ik de nodige aanvullende vragen en opmerkingen. Hoe gaan wij als acceptanten met prolongaties om? Juist het strakke Contract Zekerheid-format maakt het mogelijk om structureel en efficiënt de maandelijkse prolongaties te beheren. Welke posten vallen op door de premie/schadestatistiek? Welke posten hebben nog geen geboekte premie of een andere verrassende afwijking? Door het format kunnen we snel keuzes maken voor de bulk van de portefeuille. En is het minder vaak nodig om individuele polissen door te ploegen.

Hoe ervaar je het proces rondom Contract Zekerheid tot nu toe?
Op dit moment zijn we bezig om het proces verder te verbeteren, zodat het format nog efficiënter gaat werken. Hoewel het versturen van onze voorstellen al veel sneller gaat dan de ‘per polis’ situatie, is er nog genoeg te verbeteren. Daarnaast zie ik dat veel makelaars nog wel ‘per polis’ communiceren. Ik ben dan ook benieuwd vanaf wanneer we meer reacties in het standaard format gaan krijgen. En hoe we dit dan zelf als proces gaan behandelen.

Waar zie je successen en uitdagingen?
Als markt hebben we al de eerste stapjes gezet naar een meer data-gedreven prolongatie waarbij we steeds meer maatwerk kunnen verwerken in bulk. Zodat we meer tijd over hebben voor onze werkzaamheden als acceptant. Zoals werken aan de binding met onze makelaars, risicoanalyses, pricing en onderhandelingen over nieuwe zaken. Maar we hebben nog wel wat stappen te gaan voordat alle mogelijkheden die de data ons geeft ook efficiënt ingezet kunnen worden.

Tip!
Ga naar de website van het VNAB voor meer informatie over het programma Contract Zekerheid. En bekijk wat het betekent voor uw interne processen en lijstwerk.

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op

Ook interessant voor u