Weer in balans door een ondernemerscoach

16 okt 2019
10 minuten
Arbeidsongeschiktheid

Wat te doen als de zaken iets té goed gaan? En je als ondernemer dreigt onder te sneeuwen en uitval op de loer ligt? Het overkwam Anne-Marije de Vries (32), die een eigen dansschool heeft. Een ondernemerscoach liet haar inzien hoe het ook anders kon.

Een droom die eindelijk uitkwam
“Mijn moeder zegt altijd dat ik eerder kon dansen dan lopen. Of dat waar is, weet ik niet. Maar feit is wel dat ik vanaf kinds af aan gék ben op dansen. Het is wat ik het allerliefste doe. Dat ik ooit mijn eigen dansschool zou beginnen, was niet meer dan logisch. Te gek toch, om anderen te ‘besmetten’ met het dansvirus? Alweer 3 jaar geleden was het dan zover. Samen met 2 mede-dansfanaten hadden we de sleutels van onze eigen dansstudio in handen. Een droom die uitkwam! Ook al was het natuurlijk best spannend. Zou er genoeg animo zijn?”

Door succes minder tijd voor passie
“Inmiddels zijn we een paar jaar verder. En ik kan zeggen: ik mag niet klagen. Alle lessen zitten continu vol. We hebben zelfs flink wat mensen in dienst moeten nemen om aan de vraag te kunnen voldoen. En onlangs hebben we de dansschool uitgebreid met 3 extra zalen. De zaken gaan dus goed. Maar misschien wel iets té goed. De laatste maanden bekroop me steeds vaker het gevoel dat alles me boven het hoofd begon te groeien. Ik heb het zó ontzettend druk! Ik begon met de dansschool vanuit passie. Niet omdat ik nu per se een gedreven ondernemer wilde zijn. Maar gaandeweg besteed ik mijn tijd steeds meer aan administratie, roosters maken en mensen aansturen. Zelf lesgeven of voor mezelf dansen? Dat schiet er steeds meer bij in. Terwijl dat toch iets is wat me het meest aan het hart ligt. Bovendien lijkt de school alleen maar te groeien, met alle drukte die daarbij komt kijken.”

Werken ging niet meer 
“Het breekpunt kwam afgelopen zomer. Het hele voorjaar was ik zó intensief bezig geweest met de verbouwing. Uren kon ik in bed piekeren wat ik nog moest doen. Om vervolgens gebroken op te staan. En weer aan een lange werkdag te beginnen. Toen de nieuwe zalen eindelijk klaar waren, nam mijn vriend me mee voor een lang weekend weg. Maar wat een relaxed tripje moest worden, werd een drama. Het leek wel alsof mijn lijf niet meer wist hoe te ontspannen. Terwijl ik tegelijkertijd niet meer kón, geen greintje energie meer had. Het was mijn vriend die tegen me moest zeggen: ‘Dit gáát niet meer. Je moet echt een stap terugdoen en aan jezelf denken.’ Mijn eerste reactie was: hoe dan? Het is nu eenmaal míjn onderneming. Ik ben de mede-kapitein van het schip, inclusief verantwoordelijkheden. Terwijl ik tegelijkertijd ook wel besefte dat het zo niet langer ging. Ik besloot me te melden bij mijn arbeidsongeschiktheidsverzekeraar. Het lukte me niet meer om te werken. Misschien konden zij iets voor me betekenen? Ik vulde via internet een meldingsformulier in.”

Bedrijf te snel gegroeid
“Met een claimbehandelaar had ik een telefonisch intake-gesprek. Fijn, want ik was op een punt beland dat ik nauwelijks energie had om het huis uit te gaan. De dame stelde voor om een arbeidsdeskundige in te schakelen. Dit om meer inzicht te creëren in mijn situatie. En te achterhalen waarom het niet goed ging met mij. De arbeidsdeskundige kwam enkele dagen later bij mij thuis langs. Al pratende concludeerde hij dat het vooral bleek te zitten in de snelle groei van mijn bedrijf. Ik was vanuit passie in mijn eentje begonnen, en nu moest ik een bedrijf met 15 man personeel leiden en draaiende zien te houden. En bedenken of we nog verder moeten groeien.” 

De oplossing: een ondernemerscoach 
“De arbeidsdeskundige bracht me in contact met een ondernemerscoach. Dat bleek een gouden greep te zijn. Samen keken we naar wat ik leuk vond aan mijn bedrijf. Evenals naar mijn competenties én wat ik niet goed kan of leuk vind. Ook keek de coach naar wat ik samen met mijn 2 zakelijke partners anders kon organiseren. Het resultaat? Binnen een paar weken kon ik zélf weer een paar danslesjes geven. Wat voelde dát goed! Ook besloten we in goed overleg dat ik een halve dag beschikbaar zou zijn voor mijn medewerkers. De overige tijd werd gereserveerd voor managementtaken. Ik promoveerde 1 van mijn medewerkers/docenten tot mijn rechterhand. Zij neemt nu enkele management- en administratietaken op zich in de 2 dagen dat ik met de inhoud bezig ben. We werken nu al een paar maanden op deze nieuwe manier. Dat bevalt goed. Ik kan letterlijk en figuurlijk weer ademen. De dansschool runnen, ik doe het weer met plezier. Mijn ‘vlammetje’ is weer terug!”

Herkenbaar? Arbeidsongeschiktheid kan iedereen overkomen 
Een ongeluk zit in een klein hoekje. En ziek worden of om andere redenen uitvallen? Het kan de beste overkomen. Avéro Achmea denkt graag met u mee om voor u en uw relaties arbeidsongeschiktheid te voorkomen. Meer weten? Neem voor meer informatie contact op met onze Commerciële Binnendienst als u vragen heeft: 088 462 46 40. Of bel uw accountmanager. Wij helpen u graag. U bereikt ons van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.30 uur. Stuurt u liever een e-mail? Ons e-mailadres is: inkomen.avero@achmea.nl.