Hoe fit bent u nu echt

2 okt 2019
10 minuten
Arbeidsongeschiktheid

Uw gezondheid is de basis. Zowel van uzelf als van uw bedrijf. Maar hoe fit bent u als ondernemer nu echt? Want voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Een fysiofitheidsscan kan uitkomst bieden. Zelfstandig stukadoor Menno de Bruin (48) probeerde het uit. Wat betekende dat voor zijn bedrijf?

Veel sporten om mijn hoofd leeg te maken
“Zo’n 8 jaar geleden besloot ik om samen met 2 oud-collega’s een stukadoorsbedrijf te beginnen. Mijn eigen onderneming starten is nog altijd 1 van mijn beste beslissingen ooit geweest. De vrijheid die je hebt, daar kan niks tegenop. Flexibele werktijden zijn belangrijk voor me. Ik heb namelijk ook nog een druk leven buiten mijn werk. Mijn vriendin en ik hebben 3 kleine kinderen. En daarnaast houd ik enorm van sporten. Ik doe 2 keer in de week aan crossfit, en daarnaast voetbal ik. Niet op een hoog niveau hoor, gewoon recreantenvoetbal. Dat doe ik 2 keer per week. Gezellig met de jongens een balletje trappen. De perfecte manier om mijn hoofd leeg te maken na een drukke dag.”

Toename van lichamelijke klachten
“Met al dat gesport van mij zou het dus wel goed moeten zitten met mijn fitheid. Maar de laatste tijd begon ik daaraan te twijfelen. Misschien komt het omdat de 50 in zicht is, geen idee. Maar de laatste paar voetbalwedstrijden op zaterdag gingen moeizaam. Ik kreeg om de haverklap kramp. En als ik mijn dochtertje van 2 jaar uit bed wilde halen, ging dat niet meer zo soepel. Zij slaapt op zolder, en telkens die 3 steile trappen van onze bovenwoning omhoog… Dat kostte me toch steeds meer moeite. Tijdens een 3e helft bij de voetbal raakte ik aan de praat met 1 van mijn teamgenoten. Hij heeft een eigen bouwbedrijf en kent de klappen van de zweep als zelfstandig ondernemer. Ik zei dat ik me een beetje zorgen maakte. Mijn lichaam is mijn werktuig, of beter gezegd: mijn bedrijf. Als ik ziek word, heeft dat grote gevolgen voor mijn onderneming. En ook voor mijn gezin. Mijn voetbalvriend suggereerde dat ik eens een vrijblijvende en kosteloze fitheidsscan moest doen. Dat had hij zelf ook gedaan, via zijn arbeidsongeschiktheidsverzekering. En was daar erg tevreden over. Misschien was het ook iets voor mij?”

Praktische tips voor meer fitheid
“Onder het motto ‘baat het niet, dan schaadt het niet’, besloot ik mijn collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering in te schakelen. Dat bleek verrassend simpel te zijn. Ik keek op de site naar preventieve diensten, vond een fysiotherapeut bij mij in de buurt en maakte een afspraak. Vrij snel kon ik hier terecht voor een fitheidsscan. De test viel me alles mee. En ook niet onbelangrijk: de uitslag nog méér. Ik bleek gelukkig ‘in goede staat’ te zijn. Wél waren er wat aandachtspunten voor me. De fysiotherapeut legde uit dat ik met 4 keer in de week sporten vrij veel van mijn lichaam vraag. Naast dat ik ook nog eens een fysiek zwaar beroep heb. Wat in principe allemaal prima moet kunnen. Maar het is wél zaak om met wat meer zaken rekening te houden, aldus de fysio. Zo is het in mijn geval handiger om meer aan mijn houding en core te werken. Hij raadde me Pilates aan, of anders oefeningen die mijn rug en buikspieren ondersteunen.”

Weer soepel aan het werk 
“Inmiddels zijn we enkele maanden verder. En ik moet zeggen: ik voel me goed! In de sportschool waar ik crossfit, zit ook een uitstekende Pilates-studio. Dus daar heb ik me maar eens in begeven. Het mooie is: ik merk écht dat het helpt. Ik voel me zoveel sterker en bovenal: fitter. Een prettige gedachte, want ik wil gewoon lekker door kunnen blijven gaan. Met sporten, maar zeker ook met het werk met mijn 2 partners. En ook niet verkeerd: de fitheidsscan was kosteloos. Ook verzekerde de fysio me dat de uitslag van de test niet doorgespeeld werd naar mijn verzekeraar. Dat gaf me toch wel een veilig en goed gevoel. Dus ja, ik kan het iedereen zeker aanbevelen!” 

Herkenbaar? Voorkomen is beter dan genezen 
De Collectieve AOV van Avéro Achmea kan dan ook een uitkomst zijn voor uw relaties, zowel inventief als preventief. Meer weten? Neem voor meer informatie contact op met onze Commerciële Binnendienst als u vragen heeft: 088 462 46 40. Of bel uw accountmanager. Wij helpen u graag. U bereikt ons van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.30 uur. Stuurt u liever een e-mail? Ons e-mailadres is: inkomen.avero@achmea.nl.