Verzuimkosten 2e coronagolf

Corona

‘Verzuimkosten 2e coronagolf al bijna 2 miljard euro’

27 jan 2021
4 minuten

Gemeten tot en met 21 december 2020 kostte de 2e coronagolf de Nederlandse samenleving al 1,9 miljard euro aan ziekte-uitkeringen. Volgens Acture, de grootste private uitvoerder van de Ziektewet, overschrijden de kosten daarmee die van de 1e golf. Die zijn berekend op ongeveer 1,1 miljard euro.

Enorme kosten voor onze samenleving
Het gaat om de kosten die werkgevers maken door verzuim. Deze lasten komen boven op de enorme kosten die de samenleving al draagt als gevolg van alle steunmaatregelen om de horeca, de detailhandel, de evenementenbranche en de culturele sector op de been te houden.

Verzuimkosten door griep en virussen waarschijnlijk blijvend hoger
“Waar de 1e golf relatief kort en krachtig was, is deze 2e coronagolf langdurig en venijnig”, zegt Acture CEO Maudie Derks. “We steunen nu met ongekende bedragen de economie en dat is niet meer dan terecht, maar we moeten ons realiseren dat werkgevers de komende jaren met blijvend hogere verzuimkosten zullen worden geconfronteerd.”

Deskundigen voorspellen volgens Derks dat het coronavirus nog minstens 10 jaar onder ons zal zijn. Acture schat daarom in dat de jaarlijkse verzuimkosten door griep en virussen ondanks de vaccinaties waarschijnlijk blijvend hoger liggen.

Bekijk de wekelijkse update van viruscijfers
De Acture Groep houdt al sinds 2017 de Griepmonitor bij. Dat is een overzicht van meldingen en hun financiële impact naar aanleiding van griepklachten. Deze monitor is nu omgebouwd naar de Virusmonitor. Hierin publiceert Acture elke week een update van de viruscijfers om de ontwikkeling van nu ook het coronavirus in de gaten te houden. Ook geeft de Virusmonitor inzicht in de kosten van de griep en virussen voor de BV Nederland.


Bron: Acture/ANP