Gevolgen corona voor MKB

Onderzoek naar impact van corona

Corona

Onderzoek: de gevolgen van corona voor ondernemers in het MKB

16 dec 2020
2 minuten

In opdracht van de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Economische Zaken en Klimaat en Financiën onderzocht Kantar de impact van corona op ondernemers in het MKB. Het onderzoek gaat over de gevolgen van de coronacrisis, de bekendheid, het gebruik en de waardering van steunmaatregelen en de informatiebehoefte van ondernemers.

Gevolgen van de coronacrisis
De impact van de coronacrisis op ondernemers varieert. Meer dan de helft van de ondernemers ervaart vooral negatieve gevolgen (54%). Een minderheid (16%) ziet juist meer positieve effecten voor het bedrijf onder de huidige omstandigheden. Terwijl voor 3 op de 10 ondernemers het bedrijf stabiel bleef.

De negatieve effecten ondervinden ondernemers vooral in het afnemen van omzet (56%), vraag (48%) en financiële reserves (47%). Ruim 33% zag de omzet tussen maart en mei met meer dan 30% dalen. Voor de meeste ondernemers (70%) bleven de kosten hetzelfde.

Zorgen voor de toekomst zijn nog niet verdwenen
Sinds de versoepeling van de coronamaatregelen in juni geven 4 op de 10 bedrijven (39%) aan weer een stijgende lijn te zien. Maar daarmee zijn nog niet alle zorgen voor de toekomst verdwenen. Ongeveer 4 op de 10 ondernemers (40%) laten weten dat ze hun bedrijf onder de huidige maatregelen nog minstens 1 jaar draaiende kunnen houden. Een bijna even groot aandeel (41%) zou wel tussen 3 maanden en 1 jaar in de problemen raken. Voor 10% is de nood zo hoog dat er binnen 3 maanden verbetering moet komen.

Benieuwd naar meer uitkomsten en verschillen tussen branches? Download hier het onderzoeksrapport van Kantar.

Bron: Rijksoverheid