4 vragen en antwoorden over de Collectieve AOV

Arbeidsongeschiktheid

4 vragen en antwoorden over de Collectieve AOV

7 jan 2021 10 minuten

Overweegt u te adviseren over de zekerheid van inkomen? Bijvoorbeeld in geval van ziekte of een ongeluk? Dan ligt een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ondernemers vaak voor de hand. Maar wanneer is een Collectieve Arbeidsongeschiktheidsverzekering de beste oplossing? En hoe weet u of uw relatie past in het profiel? Dat laten we graag zien aan de hand van 4 vragen over de Collectieve AOV. Zodat u weet wanneer uw relaties hiervoor in aanmerking komen. En u ook de collectieve verzekering mee kan nemen in uw advies.

Vraag 1: Welke voorwaarden zijn van belang bij de Collectieve AOV?

Een collectieve arbeidsovereenkomst is niet zo ingewikkeld. Om in aanmerking te komen voor een Collectieve AOV gelden wel een paar voorwaarden.

Uw relatie kan meedoen vanaf 3 deelnemers

Een Collectieve Arbeidsongeschiktheidsverzekering is bedoeld voor 3 of meer partners of vennoten die samen een onderneming voeren. De contractpartner is een organisatie in de vorm van een rechtspersoon. Denk bijvoorbeeld aan een NV, BV of een coöperatie. Die betaalt de premie en bepaalt de inhoud van de groepsverzekering. Binnen de organisatie moeten wel al bestaande financiële stromen aanwezig zijn. De organisatie mag niet speciaal opgericht zijn voor de Collectieve AOV.

De dekking kan afhankelijk van het beroep doorlopen tot de leeftijd van 68 jaar

Bestaat het collectief uit oudere ondernemers? Dan is het uitgangspunt bij aanvang van de verzekering dat de Collectieve AOV nog minimaal 5 jaar door kan lopen. Voor een beroep met de eindleeftijd van 68 jaar kunnen deelnemers zich dus tot de leeftijd van 64 jaar via de Collectieve AOV verzekeren. Het verzekerd bedrag mag maximaal 80% van het gemiddeld jaarinkomen zijn, met een maximum van €300.000.

Flexibele contractduur en verzekerd bedrag

Tijdens de looptijd kan jaarlijks het verzekerd bedrag worden aangepast. Dat mag per kalenderjaar met 15% omhoog tot een maximum van €300.000. Daar zijn geen medische voorwaarden aan verbonden. Ook de contractduur is flexibel. Uw relatie kan kiezen voor een contract van 1 of 3 jaar met een vast premiepercentage.

Vraag 2: Welke organisaties zijn geschikt voor een Collectieve AOV?

Onderneemt uw relatie samen met meerdere ondernemers? Dan komt hij of zij in principe al in aanmerking voor een Collectieve AOV. In sommige sectoren komt het vaker voor dat partners samen een bedrijf voeren dan in andere. De 3 meest voorkomende sectoren zijn:

  • Zakelijke dienstverlening. Denk bijvoorbeeld aan makelaars, hypotheekadviseurs, IT-specialisten, marketeers en advocaten die samenwerken in een BV. 
  • Agrarische sector. BV’s komen niet zo vaak voor in deze sector (1). Toch zijn er veel andere vormen van partnerschappen te vinden. Let wel op de gekozen organisatievorm. Die moet ingeschreven staan bij de KvK als rechtspersoon met uitgesloten aansprakelijkheid.
  • Medische sector. Veel zorgverleners werken samen. Centrale huisartsenposten kiezen vaak voor de coöperatie als samenwerkingsvorm. Ook deze vorm is geschikt voor een Collectieve AOV.

Vraag 3: Wanneer maakt een Collectieve AOV het verschil?

De Collectieve Arbeidsongeschiktheidsverzekering van Avéro Achmea maakt direct verschil door het solidaire karakter. De focus van Avéro Achmea ligt op het ondersteunen van de ondernemer. Van diens partners. En van het bedrijf. Daarom zijn er veel mogelijkheden voor maatwerk bij grotere contracten. Onze specialisten staan u daarin graag bij. Dat doen we niet voor niets. Bijna elke MKB-onderneming is in de dagelijkse operatie erg afhankelijk van de directie. Vaak hebben de partners meerdere petten op. Ze denken en kijken mee op gebieden van sales, personeel, financiën en marketing. Dat blijkt ook uit cijfers van het CBS (2). Volgens onderzoek moet bijna de helft (49,3%) harder werken dan iemand in loondienst. Elke dag weer. En dat brengt risico’s met zich mee. Want wat als een van de partners de werkdruk niet meer aankan? Als adviseur kunt u dat meenemen in uw advies. Zie het als een kans om verschil te maken voor uw relaties, als het gaat om zekerheid van inkomen en bedrijfscontinuïteit. 

Vraag 4: Wat kan een Collectieve AOV nog meer betekenen?

Met een Collectieve AOV staan partners sterk. Om zeker te zijn van inkomen. Maar ook om uitval te voorkomen. Daarvoor hebben we onze preventieservice. Die is bedoeld om ondernemers te helpen. Denk aan coaching en advies. Maar ook met praktische e-learnings die uw relatie kan gebruiken om relevant te blijven in een veranderende economie. Een heel pakket dat kan helpen om langdurige uitval van uw relatie te voorkomen. Goed om te bespreken met uw relatie, als het gaat om de risico’s van arbeidsongeschiktheid.

Ook interessant voor u