Kasschade door storm? Begin alvast met herstel

Agrarisch

Kasschade door storm? Begin alvast met herstel

4 mrt 2022 2 minuten

De stormen Dudley, Eunice en Franklin zorgden voor veel schade in de land- en tuinbouw. Inmiddels zijn ruim 3.200 agrarische schades gemeld, waarvan 1.000 meldingen uit de glastuinbouw. We hebben alle meldingen in behandeling. Door de grote drukte bij reparatiebedrijven, beperkte capaciteit en onvoldoende glasvoorraad, kan het langer duren voordat kassen definitief gerepareerd kunnen worden.

Hoe eerder de kas dicht is, hoe sneller het kasklimaat zich kan herstellen
Adviseer uw agrarische relaties daarom alvast te starten met (voorlopig) herstel van hun kas. En laat ze niet wachten op een kassenbouwer of reparateur. Zo voorkomt de ondernemer nog meer schade aan de gewassen in de kas. Belangrijk is wel om alleen met (voorlopig) herstel te beginnen als dat op een veilige en verantwoorde manier kan. Hieronder leest u enkele voorbeelden van voorlopig herstel. Handig om te delen met uw relaties in de glastuinbouw. Met goede foto’s, een duidelijke omschrijving van de schade en prijsopgaves, handelen wij de schade met de ondernemer af.  

Gewasschade? Altijd bellen!
Wij kunnen dan met de ondernemer overleggen welke maatregelen voor zijn of haar bedrijf passend zijn. 

Voorbeelden van voorlopig herstel

 • Gebruik bij voorkeur reparatiesets
  Hiermee kan het definitieve herstel iets langer wachten. Met reparatiesets kunt u noodreparaties in het kasdek snel wind- en waterdicht uitvoeren. Of gebruik hiervoor reparatieroedes in combinatie met plexiglas of gesneden halve ruiten. U kunt deze reparaties zelf uitvoeren. 
 • Gebruik andere materialen om de kas dicht te maken
  Is uw eigen glasvoorraad niet voldoende en kunt u geen geschikt glas krijgen? Gebruik dan plexiglas, kunststof, noppenfolie of houten platen. Schuif bijvoorbeeld kunststof platen in de roede en maak ze vast aan de naastgelegen roede. Of maak houten of kunststof platen met rachels aan de roedes en de goot vast. Deze oplossingen zijn tijdelijk en alleen geschikt om een korte tijd te overbruggen.
 • Plaats noodwanden om een onbeschadigd deel van uw kas te beschermen
  Dit kan een oplossing zijn als de schade aan uw kas plaatselijk is. Een noodwand is alleen een goede oplossing als het totale klimaat (verwarming, scherm, water en lucht) geregeld kan worden. Hierop moet de inrichting van uw kas zijn afgestemd.
 • Bescherm gewassen in de kas preventief tegen ziektes
  Behandel wortels en gewas preventief als dat nodig is. Controleer de populatie biologische bestrijders in de kas. Neem extra nutriëntenmonsters en pas eventueel de bemesting aan.
 • Zorg voor een veilige werkomgeving
  Stel verantwoordelijke medewerkers voor de veiligheid aan. Bepaal waar nog gewaswerkzaamheden uitgevoerd mogen worden. Houd hierbij persoonlijke veiligheid en voedselveiligheid in de gaten. Zet het schadegebied af met linten. Informeer en instrueer medewerkers dagelijks over de voortgang en de aandachtspunten. 
 • Bij alle handelingen die u of uw medewerkers uitvoeren: denk om uw veiligheid! 
  Zorg voor persoonlijke beschermingsmiddelen zoals veiligheidshelmen, werkschoenen en handschoenen. Werk veilig op hoogte. Gebruik hiervoor de geschikte hulpmiddelen, zoals een hoogwerker, buisrailwagen met reling/valbescherming rondom. 
 • Bij alle handelingen die u of uw medewerkers uitvoeren: denk om uw veiligheid! 
  Zorg voor persoonlijke beschermingsmiddelen zoals veiligheidshelmen, werkschoenen en handschoenen. Werk veilig op hoogte. Gebruik hiervoor de geschikte hulpmiddelen, zoals een hoogwerker, buisrailwagen met reling/valbescherming rondom. 

Ook interessant voor u