De verplichte AOV voor zzp’ers komt steeds dichterbij

5 mrt 2020

Inkomen

De overheid en de sociale partners spreken al een tijdje over het invoeren van een verplichte AOV voor zzp’ers. De Stichting van de Arbeid (landelijk overlegorgaan) is gevraagd om een advies te geven. Aan de hand van dat advies komt minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken nog vóór deze zomer met een voorstel.

Het advies van de Stichting van de Arbeid houdt het volgende in:

  • Een uitkering van maximaal €1.650 bruto per maand (huidige minimum loon).
  • De premie is maximaal €220 bruto per maand; de premie is aftrekbaar.
  • De Belastingdienst int de premie en UWV is verantwoordelijk voor uitvoering van de verzekering.
  • Het arbeidsongeschiktheidscriterium is gangbare arbeid. Dit betekent dat bij het bepalen van de mate van arbeidsongeschiktheid er rekening wordt gehouden met alle werkzaamheden die de zzp’er nog zou kunnen uitvoeren. Met beroep, opleiding en werkervaring wordt dus geen rekening gehouden.
  • De eigen risicoperiode is standaard 52 weken, maar die mag aangepast worden naar 26 of 104 weken tegen een aangepaste premie.
  • Zzp’ers die al een verzekering hebben of die zich liever zelf verzekeren, krijgen vrijstelling.
  • De nieuwe verplichte verzekering gaat naar verwachting pas in 2024 in.

Het is mogelijk dat uw relatie nu al iets overkomt waardoor hij of zij een paar maanden of langer niet meer kan werken. Als de nieuwe regeling er is, mag de zzp’er zijn of haar oplossing aanpassen aan de nieuwe situatie.  

Contact met een deskundige
Bel onze Commerciële Binnendienst als u vragen heeft: 055 579 21 00. Of bel uw accountmanager. Wij helpen u graag. U bereikt ons van maandag tot en met vrijdag van 8.00 uur tot 17.30 uur. Stuurt u liever een e-mail? Ons e-mailadres is: inkomen.avero@achmea.nl.